‘Tek adam’ ekonomisinde iflas ve konkordatolar 6 yılda 17 bine dayandı,

Türkiye Ekonomisinde Derinleşen Kriz Şirketleri Zorluyor

Türkiye’de ekonomik krizin etkileri giderek derinleşiyor. Yüksek faiz, enflasyon ve döviz kurları işletmelerin işleyişini olumsuz etkilerken, işçi maliyetleri de artmaya devam ediyor.

Kriz ortamında birçok şirket kapanma noktasına gelirken, iflas ve konkordato başvurularında da belirgin bir artış yaşanıyor. Son 6 yılda 17 bin’e ulaşan iflas ve konkordato başvuruları, son iki ayda 869 yeni başvuru ile ivme kazandı.

TESK Sicil Kütüğü verilerine göre, geçen yıl sicil kaydını sildiren esnaf sayısı 94 bin 609 iken, mesleği terk eden esnaf sayısı da 25 bin 396 oldu. 2025’in ilk iki ayında ise 17 bin 208 esnaf işini sonlandırırken, mesleği terk edenlerin sayısı da 4560 olarak kaydedildi. Eğer bu trend devam ederse, yıl sonunda iş yerini kapatan esnaf sayısının 200 bini aşması bekleniyor.

TEK ADAM YÖNETİMİ İŞ DÜNYASINI ZORLUYOR

Tek kişi odaklı karar süreçlerinin hakim olduğu yeni yönetim sistemi, iş dünyası için belirsizliği arttırdı. Cumhurbaşkanı kararlarının sık sık değişmesi, işletmelerin geleceklerini belirsizleştirirken, ekonomik yönetimdeki istikrarsızlıklar da krizi derinleştirdi.

Altı yılda 6 farklı Merkez Bankası Başkanı değişikliği yaşanan Türkiye’de, ekonomi politikalarındaki sürekli değişimler işletmeleri olumsuz etkiliyor. Her başkan değişikliğiyle farklılaşan para, faiz ve kur politikaları, işletmelerin ayakta kalma mücadelesini zorlaştırıyor.

REKOR İFLAS BAŞVURULARI YIKIMI HABER VERİYOR

2025’in ocak ve şubat aylarında sadece 869 yeni iflas ve konkordato başvurusu yapıldı. 2018’de 1551 olan toplam başvuru sayısı, 2024’te 1723’e yükseldi. Geçen yıl ortalama 291 başvuru alan mahkemeler, toplamda 3497 iflas ve konkordato kararı verdi.

Yılın ilk iki ayında yaşanan hızlı artış, 2019 ve 2024 rekorlarının aşılacağını işaret ediyor. Son 6 yılda 16 bin 732 şirketin iflas başvurusunda bulunduğu Türkiye ekonomisinde, iflas ve konkordatoların artması iş dünyasını ciddi şekilde tehdit ediyor.

Related Posts

Dolar resmen çakıldı, Euro yükselişe geçti!

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Bir Büyük Güzel Yasa Tasarısı” olarak adlandırdığı vergi ve harcamalara düzenleme getirecek yasa tasarısının mali endişeleri artırması ve erteleme süresi 9 Temmuz’da dolacak tarifelere ilişkin beklentiler doların sert …

Son dakika… Mayıs ayında işsizlik azaldı: Haftalık çalışma süresi arttı

Son dakika… TÜİK Mayıs ayı işsizlik verilerini açıkladı. Açıklanan rapora göre Mayıs 2025’te işsizlik yüzde 8,4 olarak gerçekleşti. Haftalık çalışma saati ise bir önceki aya göre 0,6 saat artarak 42,7 saat oldu.

Mayısta enerji ithalatı yüzde 17 düştü

TÜİK ve Ticaret Bakanlığı’nın verilerinden edinilen bilgilere göre Türkiye’nin enerji ithalatına ödediği fatura mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,6 azalarak 4 milyar 258 milyon 703 bin dolar oldu.

Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu tamamlandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu kapsamında 80 ülkeden, 38 Bakan, 17 Bakan Yardımcısı, 30’dan fazla kuruluşun İstanbul’da bir araya geldiğini belirtti. Bakan Uraloğlu, “Türkiye-Fas, Türkiye-İspanya, Türkiye-Moritanya, Türkiye-Suriye, Türkiye-Kamboçya, Türkiye-Karadağ ve Türkiye-Liberya arasında da birçok anlaşma ve mutabakat zaptını bu süreçte imzaladık.” dedi.

Xiaomi bir saat içinde piyasaları alt üst etti

Xiaomi’nin merakla beklenen yeni elektrikli SUV modeli YU7, ilk bir saat içinde 289.000 adetlik şaşırtıcı bir sipariş sayısına ulaşarak piyasaları alt üst etti. Bu devasa talep, Xiaomi hisselerini yüzde sekiz oranında artırarak tüm zamanların en …

Orta Doğu’da ateşkes, piyasalarda bahar havası estirdi: Gözler ABD verilerinde

Küresel piyasalarda, İsrail-İran geriliminin yatışmasıyla risk iştahı artarken, ABD ve Avrupa borsaları haftayı rekorlarla tamamladı. Yatırımcılar şimdi gözünü Fed’in faiz politikasına yön verecek ABD istihdam verilerine çevirdi. Asya’da teknoloji hisseleri yükselirken, Türkiye’de ise gözler enflasyon verilerine odaklandı.