Savaşın gölgesinde Türkiye’nin doğal gaz altyapısı

Türkiye’nin Enerji Arz Güvenliği ve Gaz Üretimi

Türkiye, enerji arz güvenliğini sağlamak ve gaz arzının kesintiye uğramasını önlemek amacıyla doğal gaz tedariki, depolaması ve üretimine yönelik yatırımlarını artırıyor.

Ülkemizde konutlar ve serbest tüketicilerin ısınma ve elektrik ihtiyacını karşılamak için yıllık yaklaşık 60 milyar metreküp doğal gaz tüketiliyor. Bu tüketimi karşılamak ve arz güvenliğini sağlamak için yerli gaz üretimi artırılırken, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarik altyapısı da güçlendiriliyor.

Rusya, İran ve Azerbaycan’dan gelen boru hatlarının yanı sıra Yüzer LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Üniteleri (FSRU) ile LNG terminalleri aracılığıyla Türkiye, farklı kaynaklardan doğal gaz temin edebiliyor. Bu tesisler sayesinde Türkiye, enerji arz güvenliğini hem spot hem de uzun dönemli kontratlarla güvence altına alıyor.

Son 30 yılda Türkiye, Marmara Ereğlisi, Egegaz, Ertuğrul Gazi, Saros ve Etki Liman FSRU tesisleri ile 2 LNG işleme tesisini devreye alarak doğal gaz altyapısını güçlendirdi ve dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer aldı.

Türkiye’nin Doğal Gaz Altyapısı

Etki Liman, Ertuğrul Gazi ve Saros FSRU tesisleri günlük 28’er milyon metreküp doğal gaz verme kapasitesine, Marmara ve Egegaz LNG terminalleri ise günlük 37 milyon metreküp ve 40 milyon metreküp doğal gaz verebilme kapasitesine sahiptir.

Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi’nden günlük 75 milyon metreküp, Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi’nden de günlük 40 milyon metreküp gaz sisteme basılabilir. Böylece Türkiye’nin toplam günlük doğal gaz verme kapasitesi 276 milyon metreküpe ulaşmaktadır.

2028’de Doğal Gaz Kapasitesi 13 Milyar Metreküpü Aşacak

Türkiye’nin arz güvenliğini destekleyen depolama tesisleri, 2007’de faaliyete geçen Silivri ve 2017’de hizmete başlayan Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisleri ile önemli bir rol oynamaktadır.

Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi’nin kapasitesinin genişletilmesiyle 2028’e kadar 8,8 milyar metreküpe çıkarılması hedeflenmektedir. Böylelikle Türkiye’nin toplam depolama kapasitesi 13,4 milyar metreküpe ulaşacaktır.

Türkiye’nin Enerji Filosu

Türkiye, doğal gaz ihtiyacını yerli kaynaklardan karşılamayı hedeflerken denizlerde petrol ve gaz arama çalışmalarına yönelik güçlü bir enerji filosu oluşturdu. Son yıllarda Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamit sondaj gemileri ile Barbaros Hayreddin Paşa ve MTA Oruç Reis sismik arama gemilerini devreye aldı.

Denizlerde petrol ve gaz üretimi için Osman Gazi yüzer üretim platformu Eylül 2024’te hizmete girecek ve Türkiye’nin enerji üretim kapasitesini artıracaktır. Ayrıca 2028’de bir başka yüzer üretim platformu da filoya dahil olacak. Türkiye, denizlerde petrol ve gaz aramacılığında dünya genelinde 6. sırada yer almaktadır.

2026’da Günlük Üretim 20 Milyon Metreküpe Ulaşacak

Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda 2020 yılında keşfedilen doğal gaz rezervi, Türkiye’nin enerji üretiminde önemli bir rol oynamaktadır. Mevcut üretim kapasitesi her geçen gün artarken, 2026’da günlük üretim miktarı 20 milyon metreküpü aşacaktır.

2028’de faaliyete geçecek yeni platform ile toplam üretim kapasitesi 40 milyon metreküpe çıkarılacaktır. Türkiye’nin enerji üretiminde yerli kaynaklara dayalı güçlü bir potansiyeli bulunmaktadır.

Related Posts

Son dakika… Mayıs ayında işsizlik azaldı: Haftalık çalışma süresi arttı

Son dakika… TÜİK Mayıs ayı işsizlik verilerini açıkladı. Açıklanan rapora göre Mayıs 2025’te işsizlik yüzde 8,4 olarak gerçekleşti. Haftalık çalışma saati ise bir önceki aya göre 0,6 saat artarak 42,7 saat oldu.

Mayısta enerji ithalatı yüzde 17 düştü

TÜİK ve Ticaret Bakanlığı’nın verilerinden edinilen bilgilere göre Türkiye’nin enerji ithalatına ödediği fatura mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,6 azalarak 4 milyar 258 milyon 703 bin dolar oldu.

Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu tamamlandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu kapsamında 80 ülkeden, 38 Bakan, 17 Bakan Yardımcısı, 30’dan fazla kuruluşun İstanbul’da bir araya geldiğini belirtti. Bakan Uraloğlu, “Türkiye-Fas, Türkiye-İspanya, Türkiye-Moritanya, Türkiye-Suriye, Türkiye-Kamboçya, Türkiye-Karadağ ve Türkiye-Liberya arasında da birçok anlaşma ve mutabakat zaptını bu süreçte imzaladık.” dedi.

Xiaomi bir saat içinde piyasaları alt üst etti

Xiaomi’nin merakla beklenen yeni elektrikli SUV modeli YU7, ilk bir saat içinde 289.000 adetlik şaşırtıcı bir sipariş sayısına ulaşarak piyasaları alt üst etti. Bu devasa talep, Xiaomi hisselerini yüzde sekiz oranında artırarak tüm zamanların en …

Orta Doğu’da ateşkes, piyasalarda bahar havası estirdi: Gözler ABD verilerinde

Küresel piyasalarda, İsrail-İran geriliminin yatışmasıyla risk iştahı artarken, ABD ve Avrupa borsaları haftayı rekorlarla tamamladı. Yatırımcılar şimdi gözünü Fed’in faiz politikasına yön verecek ABD istihdam verilerine çevirdi. Asya’da teknoloji hisseleri yükselirken, Türkiye’de ise gözler enflasyon verilerine odaklandı.

220 binden fazla anneye destek: Doğum yardımları yattı mı?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Aile Yılı kapsamında Haziran ayı doğum yardımı ödemelerini bugün itibarıyla 220 bin 268 annenin hesabına yatırdı.