Piyasaya uygunsuz ürün arz eden firmalara 24,2 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı, Piyasaya Uygunsuz Ürün Arz Eden Firmalara 24,2 Milyon Lira İdari Para Cezası Uyguladı

Ticaret Bakanlığı, piyasaya uygunsuz ürün arz eden firmalara yılın ilk yarısında 24,2 milyon lira idari para cezası uyguladı. Vatandaşın sağlığı ve güvenliği için ürün denetimlerinin kararlılıkla devam ettiği belirtildi.

Bu yılın 6 ayında gerçekleştirilen yoğun denetim faaliyetleriyle uygunsuz ve güvensiz ürünlerin piyasaya arzının engellendiğine işaret edilen açıklamada, tüketicinin korunmasına yönelik somut adımlar atıldığı aktarıldı.

Bakanlık sorumluluğundaki tekstil, ayakkabı, mobilya, kırtasiye, çocuk bakım eşyaları, oyuncak ve deterjan gibi tüketici ürünlerine yönelik gerçekleştirilen piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerine etkin şekilde devam edildiği belirtilerek, “Bakanlığımız tarafından yapılan denetlemeler kapsamında yılın ilk 6 ayı içerisinde 1071 firmada denetim gerçekleştirilmiş, ⁠2 bin 32 parti ürün kontrol edilmiş, riskli ürünler için yasaklama, toplatma, kamu duyurusu gibi yaptırımlar uygulanmış, uygunsuz ürün arz eden firmalara 24,2 milyon lira idari para cezası kesilmiştir.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Güvensiz Ürüne Karşı Sıfır Tolerans

Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından özellikle bebek ve çocuklar gibi hassas tüketici gruplarına yönelik ürünlerde denetim planları hazırlanarak risk ihtimali yüksek ürünlerin analize tabi tutulduğuna işaret edilen açıklamada, bu ürünlerin, kimyasal, fiziksel ve mekanik risklerin yanı sıra tüketicilerin bilgilendirilmesi amacıyla etiketlerde yer almasının zorunlu bilgiler açısından da denetlendiği bildirildi.

“Güvensiz ürüne karşı sıfır tolerans” anlayışıyla hareket edildiği, proaktif denetim yaklaşımıyla piyasadaki riskli ürünlerin tespitine yönelik tüm tedbirlerin alındığı ifade edildi.

Denetim planlarının, bilimsel analizlere dayalı risk değerlendirmeleriyle hazırlandığına dikkat çekilen açıklamada, piyasaya arz edilen her ürünün titizlikle izlendiği vurgulandı.

Etiket Bilgilerine Dikkat Edilmeli

Denetimlerin yanı sıra mevzuata uyum konusunda bilgilendirme faaliyetlerinin de yoğun şekilde sürdürüldüğü belirtilerek, şunlar kaydedildi:

“Tüketicilerimizin ürün alırken etiket bilgilerine dikkat etmeleri, hem kendi sağlıkları hem de piyasanın şeffaflığı açısından önem taşımaktadır. Güvensiz ürün bildirimlerinin yayımlandığı ‘guvensizurun.ticaret.gov.tr’ adresine vatandaşlarımızın ilgisi büyüktür. Site, bugüne kadar 5,5 milyonun üzerinde ziyaret almıştır. Ticaret Bakanlığı olarak tüketici sağlığını ve iç piyasada güveni esas alan denetim politikamızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Vatandaşlarımızın huzur içinde alışveriş yapabileceği, şeffaf ve denetlenebilir bir piyasa yapısının tesisi için çalışmaya devam edeceğiz.”

Related Posts

Bahçeşehir Koleji adidas ile Anlaştı

Bahçeşehir Koleji, adidas ile resmi partnerlik anlaşması imzalayarak 2025-2026 sezonuna hazırlanıyor.

1983’te hizmete başladı: İstanbul’un köklü hastanesi iflas yolunda!

İstanbul’da kurulan ve 1983 yılından bu yana hizmet veren Özel Çevre Hastanesi konkordato talebinde bulundu. Mali güçlükler yaşayan hastaneye başvurusu üzerine 3 aylık geçici mühlet verildi. Mahkeme verilen geçici mühlet kapsamında konkordato …

Borsa güne yükselişle başladı: 22 Temmuz 2025 Borsa İstanbul’da son durum!

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,20 yükselişle 10.637,42 puandan başladı.

Powell’ı bitirme çabası büyüyor: Fed’in incelenmesi çağrısında bulunuldu

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, ABD Merkez Bankasının (Fed) para politikası dışındaki faaliyetlerine yönelik kapsamlı bir iç denetim yürütmesi gerektiğini kaydetti. Ayrıca Besent Fed’in incelenmesi çağrısında bulundu.

Ayvalık’ta Zeytinyağı Tesisinde Yangın

Balıkesir’in Ayvalık ilçesindeki zeytinyağı tesisinde çıkan yangın kısa sürede kontrol altına alındı.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Cevdet Yılmaz başkanlığında Külliye’de bir araya geldi

Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Cevdet Yılmaz başkanlığında Külliye’de bir araya geldi