Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can: Kalp Sağlığı İçin Beslenmeye Dikkat!

Dünya genelindeki ölümlerin çoğunluğunu bulaşıcı olmayan hastalıklar oluşturuyor. Bu hastalıklar arasında kalp ve damar hastalıkları, özellikle kalp krizleri ve inmelerle en sık ölüm nedenleri arasında yer alıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, yaşam tarzının kalp hastalıklarında önemli bir faktör olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Can, kalp ve damar hastalıklarının, kalbin normal çalışmasını engelleyen rahatsızlıkların genel adı olduğunu ifade ederek, “Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, düzenli egzersiz yapmak ve rutin kalp kontrollerini ihmal etmemek, kalp sağlığını korumada etkili yöntemlerdir.” dedi.

Özellikle obezite, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon ve sağlıksız beslenme gibi faktörlerin kalp hastalıklarının artmasına neden olduğunu belirten Can, Amerikan Kardiyoloji Koleji Asya 2025 Konferansı’nda sunulan bir çalışmaya da atıfta bulundu.

Yapılan araştırmalara göre, günlük olarak 100 gramdan fazla ultra işlenmiş gıda tüketiminin kalp hastalıklarına zemin hazırladığının altını çizen Can, bu tür gıdaların kalp hastalığı riskini artırdığını vurguladı.

Can, kalp sağlığını korumak için işlenmiş gıdalardan kaçınılması gerektiğini belirterek, kalp krizi riskini artıran faktörleri sıraladı. Bunlar arasında sigara, alkol tüketimi, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik yer alıyor. Ayrıca hipertansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıkların da kalp üzerinde olumsuz etkileri olduğunu dile getirdi.

Can, “Kalp krizinde stres de önemli bir risk faktörüdür. Stresten kaçınılmalı, beslenme düzenlenmeli, egzersiz yapılmalı ve sigara ile alkol kullanımı bırakılmalıdır. Kalp hastalıklarını önlemek veya erken teşhis etmek için düzenli kalp kontrolleri yapılmalıdır.” dedi.

Sağlıklı beslenme konusunda da önemli bilgiler veren Can, yağsız kırmızı et, derisiz tavuk eti, balık, yağsız süt ürünleri, yumurta, tam buğday ürünleri ile taze sebze ve meyvelerin tüketimini önerdi. Tuz tüketiminin azaltılması, porsiyon kontrolü ve işlenmiş gıdalardan kaçınılmasının da kalp sağlığı için önemli olduğunu belirtti.

Related Posts

Muayenehane Hekimleri Hakkında Önemli Duyuru

Muayenehane hekimlerine önemli duyuru! Türk Tabipler Birliği, muayenehanesi olan hekimlere getirilen özel hastane kısıtlamasının hukuki olmadığını savundu. 

Önemsiz başlayan ama… Sessiz ilerleyen tehdit

Prostat büyümesi çoğu erkekte yaşlanmanın doğal bir sonucu. Ancak ne zaman tehlikeye dönüşür, bunu bilmek hayat kurtarır. İyi huylu büyüme, kanser ve enfeksiyon birbirine karıştırılıyor. Belirtiler benzer ama tedavileri çok farklı.

Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Yaşları 60’a dayandı ama gençlere taş çıkartıyorlar: Bu Koreli çift sırlarını paylaşıyor

57 ve 62 yaşındaki Güney Koreli çift Kim Sunok ve Kang Changdong, aktif yaşam tarzları ve dinç görünümleriyle sosyal medyada milyonlara ilham oluyor. Spor tutkularını hayatlarının merkezine koyan çift, yaş almanın formda kalmaya engel olmadığını kanıtlıyor.

Yattığınız yerde postürünüz çökmesin! Bozukluk uykuda başlıyor, düzeltmek kolay

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Merdiven çıkmak bedeni ve zihni nasıl güçlendirir?

Günlük birkaç kat çıkmak, zihinsel becerileri artırabilir