Kalp doktoru açıkladı: Kalp krizi bu saatlerde meydana geliyor

Kalp Krizi ve Sağlıklı Yaşam: Önlemler ve İpuçları

Kalp-damar hastalıkları ve kalp krizleri, dünya çapında ciddi sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, aşırı stres, hareketsiz yaşam tarzı ve zararlı alışkanlıklar, kalp sağlığını olumsuz etkileyerek ciddi tehditler oluşturabilmektedir.

Kalp krizlerinin sıklığı incelendiğinde, vakaların neredeyse yarısının 50 yaşından önce gerçekleştiği ve bunların %25’inin 40 yaş altında ortaya çıktığı görülmektedir. Özellikle 45 yaş ve üzerindeki bireylerde kardiyovasküler hastalıkların görülme sıklığı dikkat çekicidir. DSÖ, kalp damar hastalıklarının ölüm ve engellilikte başlıca sebep olduğunu belirtirken Türkiye’de, ölümlerin yaklaşık %33,4’ünün kalp-damar hastalıklarından kaynaklandığı tespit edilmiştir.

Kalp krizi belirtilerinden biri, göğüs bölgesinde hissedilen baskı ve ağırlık hissidir. Ayrıca baş dönmesi, mide bulantısı, nefes darlığı, kolay yorulma ve kalp ritim bozuklukları da kalp krizinin belirtileri arasında yer alır. Bu belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve kadınlarda daha az belirgin olabilir.

Kalp Krizi Genellikle Sabah Saatlerinde Meydana Gelir

Uzmanlara göre, kalp krizleri genellikle sabah saatlerinde görülür. Harvard Tıp Okulu’ndaki bir araştırma, sabah saatlerinde gerçekleşen kalp krizlerinin, günün ilerleyen saatlerine kıyasla %20 daha fazla kalp dokusu ölümüne neden olduğunu ortaya koymuştur. Sabahları, kalp krizlerine yol açabilecek kan pıhtılarını engelleyen hücrelerin az olması, sabah saatlerinde kalp krizi riskini artırır.

Uzmanlar, sabahları aşırı egzersiz yapmanın kalp krizine neden olabileceği konusunda uyarıda bulunmaktadır. Özellikle yetersiz uyku, stres altında olma veya susuz kalmış olma durumlarında bu risk daha da artabilir. Profesör Srinath Reddy, sabah egzersizini ertelemenin ve iyi bir gece uykusunun kalp sağlığı için önemli olduğunu vurgulamaktadır. CDC, her gece en az 7 saat uyumayan bireylerin kalp sağlığı açısından daha yüksek risk altında olduğunu belirtmektedir.

Related Posts

Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti.

Muayenehane Hekimleri Hakkında Önemli Duyuru

Muayenehane hekimlerine önemli duyuru! Türk Tabipler Birliği, muayenehanesi olan hekimlere getirilen özel hastane kısıtlamasının hukuki olmadığını savundu. 

Önemsiz başlayan ama… Sessiz ilerleyen tehdit

Prostat büyümesi çoğu erkekte yaşlanmanın doğal bir sonucu. Ancak ne zaman tehlikeye dönüşür, bunu bilmek hayat kurtarır. İyi huylu büyüme, kanser ve enfeksiyon birbirine karıştırılıyor. Belirtiler benzer ama tedavileri çok farklı.

Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Yaşları 60’a dayandı ama gençlere taş çıkartıyorlar: Bu Koreli çift sırlarını paylaşıyor

57 ve 62 yaşındaki Güney Koreli çift Kim Sunok ve Kang Changdong, aktif yaşam tarzları ve dinç görünümleriyle sosyal medyada milyonlara ilham oluyor. Spor tutkularını hayatlarının merkezine koyan çift, yaş almanın formda kalmaya engel olmadığını kanıtlıyor.

Yattığınız yerde postürünüz çökmesin! Bozukluk uykuda başlıyor, düzeltmek kolay

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?