Devlet artık sorgu başına para alacak

GİB, Sorgu Başına Ücret Alacak

31 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), bazı bilgilerin üçüncü kişilerle paylaşılmasına karşılık sorgu başına en az 35 kuruş katılma payı alacak.

Bu ücret, genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri dışındaki diğer kurum ve tüzel kişilerden alınacak.

Ücret Alınacak Sorgulama Hizmetleri

Yapılan yeni düzenlemeye göre, aşağıdaki sorgulamalardan ücret talep edilecek:

  • Vergi kimlik numarası doğrulama
  • Vergi kimlik numarası sorgulama
  • T.C. kimlik numarası doğrulama
  • T.C. kimlik numarası sorgulama
  • Vergi levhası doğrulama

Vatandaşlardan Ücret Alınacak mı?

Ekonomim’de yer alan habere göre, Gelir İdaresi Başkanlığı, bu ücretlerin yalnızca belirli kurum ve kuruluşlardan alınacağını duyurdu. Dolayısıyla vatandaşlardan, kişisel sorgulama işlemleri için ücret talep edilmeyecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bilgileri sistemlerden alan şu Kurum ve kuruluşlardan katılma payı alacak:

  • Genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri dışındaki kamu kurum ve kuruluşları ve tüzel kişilerle (Bankalar ve Ticaret Şirketleri gibi),
  • Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşlarından (Mali Müşavirler Odaları, TÜRMOB, Barolar, Barolar Birliği, Ticaret ve Sanayi Odaları, Noterler, Esnaf odaları, Mimar ve Mühendisler Odaları, Tabipler Birliği gibi)

Katılma payının tutarı, sorgulanan veya dönen verinin sayısı, boyutu ve kapsamı, verinin sorgulama dışında toplu olarak paylaşılması durumunda paylaşılan verinin sayısı, boyutu, kapsamı ve mükellef sayısı ayrı ayrı veya birlikte dikkate alınarak Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenecek.

Veriye erişim servisleri üzerinden vergi kimlik numarası ya da T.C. kimlik numarası ile yapılan sorgu başına katılım payı alınacak.

Related Posts

Mehmet Şimşek TÜİK’in enflasyonunu değerlendirdi: Vatandaşlarımız müsterih olsun

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜİK’in açıkladığı haziran enflasyonunu değerlendirdi. Şimşek, “Vatandaşlarımız müsterih olsun, gıda ve dayanıklı tüketimden eğitime, ulaştırmadan birçok sektöre kadar enflasyonda belirgin yavaşlama başladı, bu eğilim sürecek” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin bir dönem en büyük inşaat şirketlerindendi: İflas etti

Bir dönem Türkiye’nin en önemli inşaat şirketlerinden biri olan Fi Yapı, 6 yıllık TMSF yönetiminin ardından iflas etti. Teslim edilmeyen yaklaşık 4 bin daire ve dükkan, binlerce vatandaşı mağdur etti.

Yarın sosyal yardımlar ve maaşlar artacak! Yeni zamlı ücret tablosu ortaya çıktı

Temmuz 2025’te yapılacak olan memur maaşı zammı, sosyal destek ödemelerinde de büyük bir artışı beraberinde getirecek. 65 yaş aylığı, engelli maaşı, evde bakım desteği gibi birçok kalem, memur maaş katsayısına bağlı olarak yükselecek ve milyonlarca vatandaşı doğrudan etkileyecek. Peki, bu artışlar ne kadar olacak? İşte detaylar…

Dolar resmen çakıldı, Euro yükselişe geçti!

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Bir Büyük Güzel Yasa Tasarısı” olarak adlandırdığı vergi ve harcamalara düzenleme getirecek yasa tasarısının mali endişeleri artırması ve erteleme süresi 9 Temmuz’da dolacak tarifelere ilişkin beklentiler doların sert …

Son dakika… Mayıs ayında işsizlik azaldı: Haftalık çalışma süresi arttı

Son dakika… TÜİK Mayıs ayı işsizlik verilerini açıkladı. Açıklanan rapora göre Mayıs 2025’te işsizlik yüzde 8,4 olarak gerçekleşti. Haftalık çalışma saati ise bir önceki aya göre 0,6 saat artarak 42,7 saat oldu.

Mayısta enerji ithalatı yüzde 17 düştü

TÜİK ve Ticaret Bakanlığı’nın verilerinden edinilen bilgilere göre Türkiye’nin enerji ithalatına ödediği fatura mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,6 azalarak 4 milyar 258 milyon 703 bin dolar oldu.