Bakan Uraloğlu’ndan denizcilere müjde! Sınav ve belge işlemlerinde yeni dönem

“`html

Uraloğlu’ndan Denizcilik Sektörüne Yönelik Önemli Açıklamalar

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, denizcilik mesleğine ilişkin yeni düzenlemeleri duyurdu. Bakan Uraloğlu, “İngilizce yeterlilik şartı olarak belirlenen YDS puanını ortalama 5 puan düşürme kararı aldık. Denizcilik meslek yüksekokulları ve meslek liseleri mezunları, İngilizce hazırlık eğitimi aldıktan sonra YDS muafiyetinden faydalanabilecekler. Kabotaj seferlerinde görev alan denizcilerimizin hizmetleri, eğitim almadan Gemi İnsanı Uzmanlık Belgelerinin yenilenmesi için geçerli sayılacak. Yeterlik sınavındaki iptal sınırını 3’ten 5 sınav setine yükselttik, ayrıca yeterlik yükseltme ve belge yenileme süreçlerinde gereksiz belgeleri kaldırdık.” dedi.

Bakan Uraloğlu, Uluslararası Denizciler Günü ve Amatör Denizci Belgesi Uygulama Eğitim Merkezleri Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada, “25 Haziran Uluslararası Denizciler Günü’nde, yalnızca bir mesleği değil, aynı zamanda bir yaşam tarzını, aidiyeti ve fedakârlığı kutlamak için buradayız. Amatör denizciliğimizin geleceğini şekillendirecek bu çalıştayda, denizci kimliğimizi yüceltmek adına bir araya geldik.” şeklinde konuştu.

“ÜLKEMİZDE DIŞ TİCARETİN YÜZDE 86’SI DENİZLE GERÇEKLEŞİYOR”

Uraloğlu, Uluslararası Denizciler Günü’nü kutlayarak tüm denizcilere sevgi ve saygılarını sundu. Denizcilik mesleğinin yalnızca bir istihdam alanı değil, aynı zamanda küresel ticaretin temel taşı olduğunu vurguladı. 2024 yılına dair yaptığı açıklamada, “Dünya yük taşımacılığının yaklaşık yüzde 88’i deniz yollarıyla gerçekleşiyor. 2024’te küresel denizyolu yük trafiği, yüzde 2,4 artışla 12 milyar 643 milyon tona ulaştı. Ülke olarak da dış ticaret taşımalarımızın yüzde 86’sını deniz ile yapıyoruz. Bu veriler, denizciliğin uluslararası ticaretteki rolünü bir kez daha net olarak ortaya koyuyor.” ifadelerine yer verdi.

Uraloğlu, 2025 yılı itibarıyla limanlarda elleçlenen yük miktarının 531 milyon 737 bin 358 tona, konteyner sayısının ise 13 milyon 529 bin 729 TEU’ya ulaştığını belirtti. “Mayıs ayında limanlarımızda elleçlenen konteyner sayısında ise 1 milyon 366 bin 430 TEU’ya ulaştık ve bu sayede tüm zamanların rekorunu kırdık.” diye ekledi.

“HÜRMÜZ BOĞAZI’NDAKİ GELİŞMELERİN ÖNEMİ”

Deniz yollarının küresel ticaretteki kritik rolüne dikkat çeken Uraloğlu, Hürmüz Boğazı’ndaki gelişmelerin deniz trafiği üzerindeki etkilerini vurguladı. “Son günlerde Hürmüz Boğazı’ndan kaynaklanan gelişmeler, deniz yollarının ticarette ne kadar hayati olduğunu bir kez daha kanıtladı. Brent petrol fiyatları son bir ay içerisinde yaklaşık yüzde 15, LNG fiyatları ise yüzde 10 oranında dalgalanma göstermiştir.” dedi.

“STRATEJİK NOKTALARDA SORUMLULUĞUMUZ VAR”

Uraloğlu, Hürmüz Boğazı gibi stratejik bölgelerin güvenliğinin korunmasının ortak bir sorumluluk olduğunu ifade etti. “Biz, Türkiye olarak bu önemli alanlarda istikrarı sağlamak için diplomasi ve iş birliği yoluyla yapıcı bir rol üstleniyoruz.” diyerek, bu Cuma düzenlenecek Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu’na dikkat çekti. Forumda, 70 ülke temsilcisinin katılması bekleniyor ve Türkiye’nin küresel ticaretteki rolü üzerine önemli tartışmalar yapılacak.

“NİTELİKLİ PERSONEL YETİŞTİRMEK ÖNCELİĞİMİZ”

Uraloğlu, Türk denizcilik filosunun kapasitesinin arttığını ve bu sektörün nitelikli insan kaynağına ihtiyaç duyduğunu belirtti. “2 bin 150’den fazla gemi ve yaklaşık 53 milyon ton kapasiteli Türk deniz ticaret filosu, şu anda dünya genelinde 11. sırada yer alıyor. Bu alandaki büyüme için nitelikli personel yetiştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu yüzden denizcilik eğitimini stratejik bir alan olarak görüyoruz.” dedi.

“YENİ YASALAR VE DEĞİŞİKLİKLER”

Bakan Uraloğlu, “Geçen yıl önemli bir adım atarak Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliği’ni güncelledik. Ayrıca, eğitim süreçlerinde birçok yeniliğe imza attık. Bugün YDS puanını ortalama 5 puan düşürdüğümüzü belirtmek isterim. Denizde görev alan denizciler için YDS muafiyeti getiriyoruz.” şeklinde konuştu.

Uraloğlu, eğitimde kalite ve teknolojiyle ilgili çalışmaları da öne çıkararak, “Eğitimde EKDS kullanımını zorunlu kıldık ve uluslararası standartlara uygun üst düzey denizcilik eğitim kurumlarına ISO sertifikası aldırdık.” ifadelerini kullandı.

“GİBS UYGULAMASI”

Uraloğlu, Gemi İnsanları Bilgi Sistemi (GİBS) sayesinde, dünyanın her yerinde görevde olan denizcilerin yeterlik başvurularını kolaylıkla yapabildiğini belirtti. “Yılda 65 binden fazla sınav gerçekleştiren GİBS, Avrupa Birliği tarafından bir örnek uygulama olarak kabul edilmiştir.” dedi.

“DENİZCİLİK ÇALIŞMA SÖZLEŞMESİ”

Uraloğlu, Türkiye’nin Denizde Çalışma Sözleşmesi’ne taraf olma sürecinde sona yaklaşmış durumda olduğunu belirterek, “Bu Sözleşmeye taraf olmamız, gemi insanlarının yaşam koşullarında önemli iyileştirmelere yol açacak.” ifadelerini kullandı.

“TÜM VATANDAŞLARA AMATÖR DENİZCİ BELGESİ”

Uraloğlu, amatör denizciliğe yönelik önemli gelişmeleri de aktardı. “Amatör denizcilik, başlattığımız Hedef 2023 projesiyle halkımızın deniz sevgisini artırmayı hedefliyoruz. Bugüne kadar 1 milyon 46 bin vatandaşa amatör denizci belgesi verdik. Amatör Denizci Bilgi Sistemi’ni de geliştiriyoruz; böylece vatandaşlarımız belge başvurularını ve sonuçlarını rahatlıkla takip edebiliyor.” dedi.

Denizciliğimizi toplumla buluşturmak için önemli adımlar attıklarını belirten Uraloğlu, “Bu kapsamda Türkiye Yelken Federasyonu ile işbirliğimizi artırdık ve eğitim süreçlerimizi dijitalleştirdik.” şeklinde konuşarak desteklerin süreceğini belirtti.

“TÜRK DENİZCİLİĞİNE OLAN GÜVEN”

Uraloğlu, denizciliğe verdiği destek ile tüm sektör çalışanlarının yanlarında olduğunu vurguladı ve “Türk denizcisinin başarısına olan inancımız tam. Gelecekte de sektörümüze destekte bulunmayı sürdüreceğiz.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

“`

Related Posts

Son dakika… Mayıs ayında işsizlik azaldı: Haftalık çalışma süresi arttı

Son dakika… TÜİK Mayıs ayı işsizlik verilerini açıkladı. Açıklanan rapora göre Mayıs 2025’te işsizlik yüzde 8,4 olarak gerçekleşti. Haftalık çalışma saati ise bir önceki aya göre 0,6 saat artarak 42,7 saat oldu.

Mayısta enerji ithalatı yüzde 17 düştü

TÜİK ve Ticaret Bakanlığı’nın verilerinden edinilen bilgilere göre Türkiye’nin enerji ithalatına ödediği fatura mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,6 azalarak 4 milyar 258 milyon 703 bin dolar oldu.

Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu tamamlandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu kapsamında 80 ülkeden, 38 Bakan, 17 Bakan Yardımcısı, 30’dan fazla kuruluşun İstanbul’da bir araya geldiğini belirtti. Bakan Uraloğlu, “Türkiye-Fas, Türkiye-İspanya, Türkiye-Moritanya, Türkiye-Suriye, Türkiye-Kamboçya, Türkiye-Karadağ ve Türkiye-Liberya arasında da birçok anlaşma ve mutabakat zaptını bu süreçte imzaladık.” dedi.

Xiaomi bir saat içinde piyasaları alt üst etti

Xiaomi’nin merakla beklenen yeni elektrikli SUV modeli YU7, ilk bir saat içinde 289.000 adetlik şaşırtıcı bir sipariş sayısına ulaşarak piyasaları alt üst etti. Bu devasa talep, Xiaomi hisselerini yüzde sekiz oranında artırarak tüm zamanların en …

Orta Doğu’da ateşkes, piyasalarda bahar havası estirdi: Gözler ABD verilerinde

Küresel piyasalarda, İsrail-İran geriliminin yatışmasıyla risk iştahı artarken, ABD ve Avrupa borsaları haftayı rekorlarla tamamladı. Yatırımcılar şimdi gözünü Fed’in faiz politikasına yön verecek ABD istihdam verilerine çevirdi. Asya’da teknoloji hisseleri yükselirken, Türkiye’de ise gözler enflasyon verilerine odaklandı.

220 binden fazla anneye destek: Doğum yardımları yattı mı?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Aile Yılı kapsamında Haziran ayı doğum yardımı ödemelerini bugün itibarıyla 220 bin 268 annenin hesabına yatırdı.