Apple, bu reklam yüzünden özür dilemek zorunda kaldı

Apple‘ın “Crush!” adlı reklamı, sanatçılar, müzisyenler ve diğer yaratıcı kişiler arasında büyük bir tepki çekti ve şirket, reklamın amacını tam olarak karşılamadığını belirterek özür diledi. Bir haber sitesine göre Apple, bu videoyu televizyonda yayınlama planlarını iptal etti. Reklam, yeni bir iPad Pro’ya bin dolar veya daha fazla ödeyenler için sunulan yaratıcı araçların bir metaforu olarak tasarlanmıştı. Salı günkü etkinlik sırasında gösterilen videoda, bir gitar, davul, trompet, amplifikatörler, plak çalar, televizyon ve daha birçok insan ifadesi aracı yer aldı. Videoda Sonny & Cher’in “All I Ever Need Is You” şarkısı eşlik etti.

Ancak video ilerledikçe, tüm bu nesnelerin üzerinde bulunduğu endüstriyel bir ezici, yaratıcı aletlere inerek, renkli dumanlar eşliğinde patlamalar yarattı. Ezici geri çekildiğinde, her şeyin yeni bir iPad Pro’ya dönüştüğü görüldü.

Apple, bu reklam yüzünden özür dilemek zorunda kaldı

Bir on yıl önce bu reklam büyük bir sorun olmayabilirdi, ancak Apple pazarlamacıları bu kez durumun bağlamını tamamen kaçırdı. Reklam, Apple‘ın WWDC’de yatırımcılarının merakla beklediği jeneratif yapay zeka özelliklerini duyuracağı tarihten haftalar önce geldi. Bildiğiniz gibi jeneratif yapay zeka, üzerinde eğitim yapılacak içeriklere ihtiyaç duyar ve bu içeriklerdeki bilgiyi, insanların eserlerinden öğrenir. Algoritmik olarak üretilen kelimeler, resimler, müzikler, sesler veya daha fazlasını yaratma yeteneği, aynı yaratıcıların işsiz kalmasına yol açabilir.

Bağlam her şeydir ve Apple bu konuda kesinlikle başarısız oldu. Reklamı, jeneratif yapay zekanın insan yaratıcılığını ezebileceği potansiyelinin mükemmel bir metaforu olarak hizmet etti. Apple Pazarlama İletişimleri VP’si Tor Myhren “Yaratıcılık Apple’ın DNA’sında yer alıyor ve dünya genelinde yaratıcıları güçlendiren ürünler tasarlamak bizim için inanılmaz derecede önemli,” diyor. Ve ekliyor “Amacımız her zaman kullanıcıların iPad aracılığıyla kendilerini ifade etme biçimlerini ve fikirlerini hayata geçirmelerini kutlamaktır. Bu videoda hedefi tutturamadık ve özür dileriz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir