Çin Merkez Bankası müzakere açıklaması sonrası faizleri düşürdü!

Çin Merkez Bankası, Zorunlu Karşılık Oranlarını Düşürdü ve Kısa Vadeli Faizleri İndirdi

Çin Merkez Bankası (PBoC), banka ve kredi kuruluşları için zorunlu karşılık oranlarını düşürürken kısa vadeli borç faizlerinde indirime gitti. 15 Mayıs’tan itibaren yürürlüğe girecek olan kararla birlikte zorunlu karşılık oranları 50 baz puan azaltılacak. Bu durum, piyasaya 1 trilyon yuan (yaklaşık 138,9 milyar dolar) nakit serbest bırakacak.

Çin’de her finans kuruluşu için farklı zorunlu karşılık oranları uygulanırken, bu indirimin ardından zorunlu karşılık oranlarının ağırlıklı ortalamasının yüzde 6,2’ye düşmesi bekleniyor. Bu, PBoC’un 2025’te zorunlu karşılık oranlarında yaptığı ilk indirim olacak. Banka, daha önce 2024’te iki kez 50 baz puan, 2022 ve 2023’te ise iki kez 25 baz puanlık indirim yapmıştı.

Kısa Vadeli Faizlerde de İndirim

Ayrıca PBoC, 7 günlük ters repo faizi ve “Kısa Vadeli Borç Aracı” (SLF) olarak bilinen gecelik, haftalık ve aylık faiz oranlarında da 10’ar baz puanlık bir indirim daha yaptı.

8 Mayıs itibarıyla geçerli olacak olan bu indirimlerle, 7 günlük ters repo faiz oranı yüzde 1,4’e düşerken, SLF oranları gecelik yüzde 2,25, haftalık yüzde 2,4 ve aylık yüzde 2,75’e gerileyecek. Merkez Bankasının ana politika faizi olan “Orta Vadeli Kredi Aracı” (MLF) ise yüzde 2 seviyesinde sabit tutuldu.

İndirimlerin amacı, “orta düzeyde gevşek para politikasını” daha etkili bir şekilde uygulamak ve reel ekonomiye destek sağlamak olarak belirtildi.

Müzakere Açıklamasının Ardından Geldi

Para politikası tedbirlerinin, Çin ve ABD arasında tırmanan ticaret gerilimini çözmek amacıyla müzakerelerin başlamasının ardından geldiği bildirildi. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ve Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer’ın bu hafta Çinli yetkililerle İsviçre’de görüşeceğini duyurmasının ardından Çin tarafı da ekonomik ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng’ın 9-12 Mayıs tarihlerinde ABD yetkilileriyle bir araya geleceğini açıklamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da, Çin dahil olmak üzere ticaret ortaklarına karşılıklılığa dayalı ek gümrük vergileri uygulayacağını duyurmuştu.

Çin’in karşılık vermesiyle iki ülke arasında yaşanan tarife artışı sonrasında ABD, Çin’e uyguladığı gümrük vergilerini yüzde 145’e kadar yükseltmiş, Çin ise ABD’ye yüzde 125’lik gümrük vergisi getirmişti. Bu durumun ardından Washington yönetimi, diğer ülkelerde getirdiği ek vergileri 90 gün ertelemiş ancak Çin’e yönelik vergiler yürürlüğe girmişti.

Related Posts

Mehmet Şimşek TÜİK’in enflasyonunu değerlendirdi: Vatandaşlarımız müsterih olsun

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜİK’in açıkladığı haziran enflasyonunu değerlendirdi. Şimşek, “Vatandaşlarımız müsterih olsun, gıda ve dayanıklı tüketimden eğitime, ulaştırmadan birçok sektöre kadar enflasyonda belirgin yavaşlama başladı, bu eğilim sürecek” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin bir dönem en büyük inşaat şirketlerindendi: İflas etti

Bir dönem Türkiye’nin en önemli inşaat şirketlerinden biri olan Fi Yapı, 6 yıllık TMSF yönetiminin ardından iflas etti. Teslim edilmeyen yaklaşık 4 bin daire ve dükkan, binlerce vatandaşı mağdur etti.

Yarın sosyal yardımlar ve maaşlar artacak! Yeni zamlı ücret tablosu ortaya çıktı

Temmuz 2025’te yapılacak olan memur maaşı zammı, sosyal destek ödemelerinde de büyük bir artışı beraberinde getirecek. 65 yaş aylığı, engelli maaşı, evde bakım desteği gibi birçok kalem, memur maaş katsayısına bağlı olarak yükselecek ve milyonlarca vatandaşı doğrudan etkileyecek. Peki, bu artışlar ne kadar olacak? İşte detaylar…

Dolar resmen çakıldı, Euro yükselişe geçti!

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Bir Büyük Güzel Yasa Tasarısı” olarak adlandırdığı vergi ve harcamalara düzenleme getirecek yasa tasarısının mali endişeleri artırması ve erteleme süresi 9 Temmuz’da dolacak tarifelere ilişkin beklentiler doların sert …

Son dakika… Mayıs ayında işsizlik azaldı: Haftalık çalışma süresi arttı

Son dakika… TÜİK Mayıs ayı işsizlik verilerini açıkladı. Açıklanan rapora göre Mayıs 2025’te işsizlik yüzde 8,4 olarak gerçekleşti. Haftalık çalışma saati ise bir önceki aya göre 0,6 saat artarak 42,7 saat oldu.

Mayısta enerji ithalatı yüzde 17 düştü

TÜİK ve Ticaret Bakanlığı’nın verilerinden edinilen bilgilere göre Türkiye’nin enerji ithalatına ödediği fatura mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,6 azalarak 4 milyar 258 milyon 703 bin dolar oldu.