Asya borsaları sallanıyor: Ticaret görüşmeleri mi, Savaş gölgesi mi? (7 Mayıs 2025)

Asya Borsaları, Ticaret Müzakereleri ve Jeopolitik Gerilimlerle Dalgalı Bir Seyir İzliyor

Asya borsaları, ABD-Çin ticaret müzakerelerine dair iyimserlik ve Çin’in ekonomiyi destekleyici adımlarıyla hareketlenirken, Hindistan-Pakistan arasındaki jeopolitik gerilimler nedeniyle karışık bir seyir izliyor.

ABD ve Çin yetkililerinin tarife görüşmeleri için bir araya geleceği haberi ve Çin’in zorunlu karşılık oranlarını düşürerek piyasalara 1 trilyon yuan (yaklaşık 139 milyar dolar) likidite sağlayacağı açıklaması, piyasalarda olumlu karşılandı. Çin Merkez Bankası (PBoC), 8 Mayıs’tan itibaren 7 gün vadeli ters repo faizini yüzde 1,5’ten yüzde 1,4’e indirirken, 15 Mayıs’tan itibaren zorunlu karşılık oranını 50 baz puan düşüreceğini duyurdu.

Küresel piyasalarda, dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin’in bu hafta anlaşma zemini arayacağı beklentisi, ticaret gerilimlerini hafifletebileceği umudunu artırıyor.

Ancak, Hindistan ile Pakistan arasındaki çatışmalar yatırımcıları endişelendiriyor. Pakistan, Hindistan’ın füze saldırılarında 26 kişinin öldüğünü, 46 kişinin yaralandığını bildirdi. Pakistan ordusu, Hindistan’a ait 5 savaş uçağı ve 1 dronu düşürdüğünü açıkladı. Hindistan, 22 Nisan’daki terör saldırısına misilleme olarak 6 Mayıs’ta Pakistan ve Azad Keşmir’e füze saldırıları düzenlemişti.

Analistler, jeopolitik risklerin henüz fiyatlamalara tam yansımadığını belirtiyor. Japonya’da nisan ayı hizmet sektörü PMI 52,4, bileşik PMI ise 51,2 olarak açıklandı.

Bu gelişmelerle, Japonya Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2 düşüşle 36.755 puandan, Güney Kore Kospi endeksi yüzde 0,6 artışla 2.573 puandan kapandı. Çin Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,7 yükselerek 3.337 puana, Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 0,6 kazançla 22.788 puana ulaştı. Hindistan Sensex endeksi ise yüzde 0,1 kayıpla 80.569 puanda işlem görüyor.

Related Posts

Mehmet Şimşek TÜİK’in enflasyonunu değerlendirdi: Vatandaşlarımız müsterih olsun

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜİK’in açıkladığı haziran enflasyonunu değerlendirdi. Şimşek, “Vatandaşlarımız müsterih olsun, gıda ve dayanıklı tüketimden eğitime, ulaştırmadan birçok sektöre kadar enflasyonda belirgin yavaşlama başladı, bu eğilim sürecek” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin bir dönem en büyük inşaat şirketlerindendi: İflas etti

Bir dönem Türkiye’nin en önemli inşaat şirketlerinden biri olan Fi Yapı, 6 yıllık TMSF yönetiminin ardından iflas etti. Teslim edilmeyen yaklaşık 4 bin daire ve dükkan, binlerce vatandaşı mağdur etti.

Yarın sosyal yardımlar ve maaşlar artacak! Yeni zamlı ücret tablosu ortaya çıktı

Temmuz 2025’te yapılacak olan memur maaşı zammı, sosyal destek ödemelerinde de büyük bir artışı beraberinde getirecek. 65 yaş aylığı, engelli maaşı, evde bakım desteği gibi birçok kalem, memur maaş katsayısına bağlı olarak yükselecek ve milyonlarca vatandaşı doğrudan etkileyecek. Peki, bu artışlar ne kadar olacak? İşte detaylar…

Dolar resmen çakıldı, Euro yükselişe geçti!

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Bir Büyük Güzel Yasa Tasarısı” olarak adlandırdığı vergi ve harcamalara düzenleme getirecek yasa tasarısının mali endişeleri artırması ve erteleme süresi 9 Temmuz’da dolacak tarifelere ilişkin beklentiler doların sert …

Son dakika… Mayıs ayında işsizlik azaldı: Haftalık çalışma süresi arttı

Son dakika… TÜİK Mayıs ayı işsizlik verilerini açıkladı. Açıklanan rapora göre Mayıs 2025’te işsizlik yüzde 8,4 olarak gerçekleşti. Haftalık çalışma saati ise bir önceki aya göre 0,6 saat artarak 42,7 saat oldu.

Mayısta enerji ithalatı yüzde 17 düştü

TÜİK ve Ticaret Bakanlığı’nın verilerinden edinilen bilgilere göre Türkiye’nin enerji ithalatına ödediği fatura mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,6 azalarak 4 milyar 258 milyon 703 bin dolar oldu.