Siyonizm’in kıskacında Dürziler

Dürzilik: Güçlü Kimlik Muhafazasıyla Dikkat Çeken Bir İnanç Topluluğu

Şiiliğin bir kolu olan İsmaililik’ten doğan ve Ortadoğu’da varlığını sürdüren Dürzilik, kapalı yapısı ve güçlü kimlik muhafazasıyla biliniyor. Dürzilerin yoğun olarak yaşadığı Suriye, Lübnan, İsrail ve Ürdün gibi ülkelerde büyük bir nüfusa sahipler. Dünya genelinde 1 ila 2 milyon arasında değişen sayılarıyla büyük bir kısmı Suriye’de yaşıyor. Suriye’deki Dürzi toplumu, ülke siyasetinde azınlık olmalarına rağmen etkili bir rol oynuyor. Özellikle Suveyde şehrinde yoğunlaşan Dürziler, Şam’a yakın bölgelerde de bulunuyor.

Şeyhul-Akl’lar Toplumu Yönetiyor

Dürzi toplumunda dini liderlerin etkisi büyük. “Şeyhul-Akl” unvanını taşıyan ruhani liderler, topluluğun merkezinde yer alıyor. Suriye’deki Dürziler, genellikle üç farklı Şeyhul-Akl tarafından temsil ediliyor. Bu liderler zaman zaman farklı siyasi eğilimleri ve yaklaşımlarıyla topluluk içinde fikir ayrılıklarına neden olabiliyor.

7 Silahlı Yapı

Suriye iç savaşı sırasında ve sonrasında, Dürzilerin yoğun olarak bulunduğu Suveyde vilayetinde çeşitli silahlı gruplar ortaya çıktı. Bu gruplar genellikle tarafsız kalmayı tercih eden, yerel halkı korumaya odaklananlar ile Esed rejimiyle iş birliği yapanlar olarak ayrılıyor. Bölgede faaliyet gösteren yedi ayrı silahlı örgüt bulunuyor. Bu gruplardan biri Rical el-Kerame (Onurlu Adamlar) Hareketi olarak bilinir ve en büyüğüdür. Ayrıca Liva el-Cebel grubu ve Ahrar el-Cebel gibi gruplar da faaliyet gösterir. Bu yapılar genellikle Şam yönetimiyle diyalog halindedir.

Bölünmeyi İstemiyoruz

Suveyde’de yaşayan Dürzi Faris Abdulhalik, “Biz Dürzi toplumu olarak birlik ve beraberliğimizi korumak istiyoruz. İsrail’in Suriye’ye karışmasına karşıyız ve bölünmeyi kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Chicago’da silahlı saldırı: En az 4 kişi öldü… Yaralıların durumu ağır

ABD’nin Chicago kentinde bir gece kulübünün dışında düzenlenen silahlı saldırıda ilk belirlemelere göre 4 kişi hayatını kaybetti, 14 kişi yaralandı. Chicago polisi, yoğun nüfuslu River North semtinde düzenlenen saldırıda yaralanan bazı kişilerin durumunun ağır olduğu bilgisini paylaştı.

Güney Kore’de nüfus krizi: Yeni rapor endişeleri körükleri

Güney Kore’nin nüfusu, önlem alınmazsa 2125 yılına kadar sadece 7.53 milyona kadar düşebilir. Kore Yarımadası Gelecek Nüfus Enstitüsü’nün yayımladığı rapora göre, bu rakam bugünkü 51.68 milyonluk nüfusun yalnızca yüzde 15’i anlamına geliyor. Ukrayna …

Suudi Arabistan semaları ABD füzelerine emanet: İlk batarya aktifleştirildi

Suudi Arabistan, Amerikan üretimi Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) füze savunma sisteminin ilk bataryasını aktif hale getirdi. Cidde’deki Hava Savunma Kuvvetleri Enstitüsü’nde düzenlenen resmi törende sistemin hizmete girişini Savunma …

Türkiye’ye inecekti: ‘Acil’ koduyla geri döndü

İngiltere’nin Liverpool kentinden Bodrum’a gitmek üzere havalanan easyJet uçağı, kalkıştan kısa süre sonra ‘acil durum kodu’ vererek geri döndü.

Orta Doğu’yu şoke eden yasa tasarısı geçerse, ABD’nin B-2’leri İsrail’e gidecek

ABD Kongresi’ne sunulan yasa tasarısı kabul edilirse, tarihte ilk kez B-2 hayalet bombardıman uçakları yabancı bir orduya açılacak. Başkan Trump’a İsrail’e bu uçakları operasyonel olarak kullandırma yetkisi verecek tasarı, İran’ın nükleer silah geliştirme ihtimaline karşı Washington’un yeni stratejisini yansıtıyor.

Netanyahu’nun oğlu Anver korkudan adını değiştirdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun oğlu Avner Netanyahu’nun, 2022 yılında eğitim amacıyla İngiltere’ye gitmeden önce güvenlik endişesiyle adını değiştirdiği bildirildi. ÜNİVERSİTE KAYDINI FARKLI İSİMLE YAPTIRDI Yerel basında yer alan haberlere …