Korkutan ‘Hepatit B’ verisi: Yılda 1 milyon ölüm!

Gastroenteroloji Uzm. Dr. Özgür Ecemiş, hepatit B enfeksiyonu hakkında bilgi verdi.

Kronik hepatit B enfeksiyonu, bir yasam boyu sürebildiğinin altın çizeni Uzm. Dr. Özgür Ecemiş, “Virüsle kronik olarak enfekte olanlarda ileri yaslarda siroz veya karaciğer kanseri gelişme riski vardır” diye konuştu.

“HEPATİT B KARACİĞERDE HASARA NEDEN OLUYOR”

Hepatit B hastalığının en yaygın karaciğer enfeksiyonuna neden olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Özgür Ecemiş, “Hepatit B isimli virüs (HBV) karaciğerde hasara neden olur. Kan, korunmasız cinsel ilişki, paylaşılan enjeksiyon iğneleri veya hepatit B olan anneden bebeğe bulaşma en yaygın bulaşma yollarıdır. Hepatit B ile enfekte olmuş yetişkinlerin büyük kısmı bu virüsten kurtulabilir. Yetişkinlerin bir kısmı, bebek ve küçük çocukların çoğunluğu virüsten kurtulamamakta ve bu kişilerde kalıcı enfeksiyon gelişmektedir” şeklinde konuştu.

“ENFEKTE OLMUŞ KİŞİLERDE BELİRTİ OLMAZ”

Dünyada 2 milyar hepatit B ile enfekte olmuş ve 400 milyon kronik hepatit B’li hasta olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Özgür Ecemiş, “Her yıl yaklaşık 1 milyon insan Hepatit B ve onun neden olduğu komplikasyonlardan hayatını kaybetmektedir. Enfekte olmuş kişilerin çoğunda herhangi bir belirti olmaz, virüs taşıdıklarının farkında bile değillerdir. Virüs, kan ya da diğer vücut sıvıları yoluyla kişiden kişiye taşınır” ifadelerini kullandı.

“DÜZENLİ HEKIM KONTROLÜNDE OLMALARI GEREKİR”

Kan testinde 6 aydan fazla süre Hepatit B pozitifliği olan kişilerin kronik Hepatit B’li olarak tanımlandığını sözlerine ekleyen Uzm. Dr. Ecemiş şunları söyledi:

“Kronik hepatit B enfeksiyonu, bir yaşam boyu sürebilir. Virüsle kronik olarak enfekte olanlarda ileri yaslarda siroz ve/veya karaciğer kanseri gelişme riski vardır. Kronik Hepatit B tedavisi kararı, çeşitli kan tetkikleri ve gerekirse karaciğer biyopsisi yapılarak verilir. Hepatit B tedavisinde kullanılan ilaçlar virüsü baskılar ve karaciğer hasarını azaltır. Bazen nadir olarak da bu ilaçlar virüsü tamamen yok edebilir. Bu yüzden Hepatit B’li hastalar düzenli olarak hekim kontrolünde olmalıdırlar.”

Related Posts

Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti.

Muayenehane Hekimleri Hakkında Önemli Duyuru

Muayenehane hekimlerine önemli duyuru! Türk Tabipler Birliği, muayenehanesi olan hekimlere getirilen özel hastane kısıtlamasının hukuki olmadığını savundu. 

Önemsiz başlayan ama… Sessiz ilerleyen tehdit

Prostat büyümesi çoğu erkekte yaşlanmanın doğal bir sonucu. Ancak ne zaman tehlikeye dönüşür, bunu bilmek hayat kurtarır. İyi huylu büyüme, kanser ve enfeksiyon birbirine karıştırılıyor. Belirtiler benzer ama tedavileri çok farklı.

Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Yaşları 60’a dayandı ama gençlere taş çıkartıyorlar: Bu Koreli çift sırlarını paylaşıyor

57 ve 62 yaşındaki Güney Koreli çift Kim Sunok ve Kang Changdong, aktif yaşam tarzları ve dinç görünümleriyle sosyal medyada milyonlara ilham oluyor. Spor tutkularını hayatlarının merkezine koyan çift, yaş almanın formda kalmaya engel olmadığını kanıtlıyor.

Yattığınız yerde postürünüz çökmesin! Bozukluk uykuda başlıyor, düzeltmek kolay

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?