Nefes darlığı ve çarpıntıyı hafife almayın! Kalp kapaklarınızda sorun olabilir

Sessiz bir uyarı

Nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı gibi şikayetler günlük yaşam içinde sık karşımıza çıkan durumlar arasında yer alıyor ve bu belirtiler kalp kapak hastalıklarının habercisi olabilir. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir, bu belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini vurgulayarak, “Kalp kapak hastalıkları, erken teşhis edilmediğinde yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebilir ve hayati risklere neden olabilir. Türkiye’de her yıl binlerce kişi bu hastalıklar nedeniyle tedavi görmek zorunda kalıyor” şeklinde konuştu.

Yaşam süresinin uzaması hastalığın önemini arttırıyor

Dünya genelinde yüzde 2 civarında görülen kalp kapak hastalıkları, 75 yaş ve üzerindeki bireylerde daha sık rastlanan bir sorun haline geliyor. Prof. Dr. Selim İsbir, beklenen yaşam süresinin uzamasıyla birlikte kalp kapak hastalıklarının daha da önem kazandığını belirterek, “Özellikle ileri evrelerde hastanın yaşadığı nefes darlığı, çabuk yorulma ve göğüs ağrısı gibi semptomlar günlük yaşamı olumsuz etkileyebilir. Bu durum bireylerin sosyal hayattan uzaklaşmasına ve psikolojik sorunlara yol açabilir. Aynı zamanda çalışma çağındaki bireylerde de sosyal izolasyonun artmasına neden olabilir. Kalp kapak hastalıkları, sosyal ve ekonomik etkileriyle birlikte önemli bir sorun oluşturur. Özellikle kalbin sol tarafındaki mitral ve aort kapakları, yaşa bağlı kireçlenmeye oldukça yatkındır. Kalp kapak hastalıkları, prognoz açısından birçok kanser türünden daha kötü sonuçlar doğurabilir” ifadelerini kullandı.

Bu belirtiler varsa acilen hekime başvurulmalı

Prof. Dr. Selim İsbir, göğüs ağrısı, nefes alamama hissi, aniden bayılma ve şiddetli çarpıntı gibi belirtilerin görülmesi durumunda vakit kaybetmeden hekime başvurulması gerektiğini belirtti. İsbir, kalp kapaklarını kapıya benzeterek yaşa bağlı kireçlenmeyle oluşan problemlerin kalbin kan döngüsünde sorunlara neden olduğunu aktardı. Ayrıca kalpte düzensiz atımların varlığının da önemli bir bulgu olduğunu söyleyen İsbir, bu durumda kalpte pıhtı oluşabileceğini ve beyne ulaşması halinde felce yol açabileceğini ekledi.

Erken tanıyla tedavi şansı yüksek

Prof. Dr. İsbir, nefes darlığı ve düzensiz kalp atımları şikayeti yaşayan bireylerin mutlaka kalp kapakları kontrol ettirmesi gerektiğini söyledi. “Kalp kapak hastalıkları tanısı konulduğunda tedavi şansı yüksektir ve tedavi oldukça başarılıdır” diyen İsbir, kalp kapaklarının protez kapaklarla değiştirilmesinin sıkça tercih edilen bir tedavi yöntemi olduğunu belirtti. Özellikle kalp kası zayıflamamış hastalarda yapılan kalp kapak ameliyatlarının yüksek başarı şansı sunduğunu ve hastaların ameliyat sonrası normal hayatlarına devam edebileceklerini açıkladı.

“Tedavide uygulanacak yöntemi hastanın durumu belirler”

Son yıllarda popüler hale gelen kasıktan kapak değişimi işleminin uygun hastalarda başarılı sonuçlar verdiğini belirten Prof. Dr. İsbir, bu işlemin hasar görmüş kapağa yeni bir kalp kapağı yerleştirilmesini içerdiğini açıkladı. Ancak hangi hastaya hangi yöntemin uygulanacağının hastadan hastaya değiştiğini belirten İsbir, kalp kapak hastalıklarının erken tanı ve tedavi ile birçok komplikasyonun önlenebileceğini vurguladı.

Kapak ameliyatı olan hastalar enfeksiyona dikkat!

Ameliyat sonrası enfeksiyona karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten Prof. Dr. Selim İsbir, kalp kapağı değişimi olan hastaların kan sulandırıcı ilaçları düzenli kullanmaları gerektiğini söyledi. Enfeksiyon ve kanama konusunda diş tedavileri sırasında dikkatli olunması gerektiğini ifade eden İsbir, herhangi bir girişimsel işlem veya ameliyat durumunda gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti.

Muayenehane Hekimleri Hakkında Önemli Duyuru

Muayenehane hekimlerine önemli duyuru! Türk Tabipler Birliği, muayenehanesi olan hekimlere getirilen özel hastane kısıtlamasının hukuki olmadığını savundu. 

Önemsiz başlayan ama… Sessiz ilerleyen tehdit

Prostat büyümesi çoğu erkekte yaşlanmanın doğal bir sonucu. Ancak ne zaman tehlikeye dönüşür, bunu bilmek hayat kurtarır. İyi huylu büyüme, kanser ve enfeksiyon birbirine karıştırılıyor. Belirtiler benzer ama tedavileri çok farklı.

Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Yaşları 60’a dayandı ama gençlere taş çıkartıyorlar: Bu Koreli çift sırlarını paylaşıyor

57 ve 62 yaşındaki Güney Koreli çift Kim Sunok ve Kang Changdong, aktif yaşam tarzları ve dinç görünümleriyle sosyal medyada milyonlara ilham oluyor. Spor tutkularını hayatlarının merkezine koyan çift, yaş almanın formda kalmaya engel olmadığını kanıtlıyor.

Yattığınız yerde postürünüz çökmesin! Bozukluk uykuda başlıyor, düzeltmek kolay

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?