İhracatçının rekabet sorunu

Mavi Yakalı Eleman Eksikliği Türkiye İş Gücü Piyasasında Derin Sorunlara Yol Açıyor

SERVET YILDIRIM – Hakkı Yıldız, babasının kendilerine yıllar önce verdiği bir öğüdü paylaştı: “Denenmişi denemeyin.” Bu tavsiye üzerine, şirketlerinde ayrılan çalışanları tekrar işe almamaya özen gösterdiklerini ancak, şimdi bu kuralın geçerliliğini kaybettiğini belirterek, “Artık ‘kim olursan ol, yine gel’ diyoruz” dedi. Türkiye’deki iş gücü piyasasındaki dinamiklerin değiştiğini gözler önüne seren Yıldız, iş gücü piyasasında yaşanan sorunları vurguluyor. İşsizlik oranının resmi verilere göre düşük olsa da geniş tanımlı işsizlik oranı hala yüksek seviyelerde seyrediyor. Kalifiye iş gücü eksikliği özellikle mavi yakalı personelin aranmasında büyük bir sorun oluşturuyor. Sanayiciler aradıkları elemanları bulmakta zorlanırken, iş gücü maliyetleri de artış gösteriyor.

Yabancı Eleman Çalıştırma ve İş Gücü Maliyetleri

Çözüm olarak firmalar yabancı eleman çalıştırmaya başladılar. Özellikle mavi yakalı eleman açığı, üretim sektöründe ciddi bir darboğaza neden oluyor. İş gücü maliyetlerinin artması ve Türkiye’deki işgücü ile karşılaştırıldığında yabancı ülkelerde daha düşük olması, Türk ihracatçılarının rekabet gücünü azaltıyor. Bu durum Türk şirketler için uluslararası pazarda zorlu bir rekabet ortamı yaratıyor.

Teknolojik Dönüşüm ve Verimlilik

Çözüm olarak Türk firmaları yurtdışında üretim yaparak ihracatı artırmayı tercih ediyorlar. Ancak bu durum, Türkiye’nin rekabet avantajını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmasına yol açabilir. Çin’in teknolojik dönüşüm ve verimlilik ile uluslararası pazardaki konumunu güçlendirmesi, Türkiye için de önemli bir örnek teşkil ediyor. Türkiye’nin hızla teknolojik dönüşümü gerçekleştirmesi ve verimliliği artırması gerekiyor. Aksi halde uluslararası rekabet avantajını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilir.

Related Posts

Piyasa durgun: Emekli ve asgari ücretli bu parayla pazara gelebilir mi?

Van’da ikinci el otomobil pazarına araçlarını satmak için akın eden vatandaşlar alıcı bulamamaktan, alıcılar ise fiyatların pahalı olmasından yakındı. Bir vatandaş, “Van’da zaten piyasa çok kötü. Tamamen batmış bir durumda. Hükümetin de bize yaptığı …

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar: Türkiye’yi enerjide 4 kat büyüttük

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Sakarya Gaz Sahası’nda Türkiye bugün 4 milyon haneye yetecek kadar doğal gazı üretiyor hamdolsun. Önümüzdeki yıl bunu 2 katına çıkaracağız. 2028 hedefimiz bunu 4 katına çıkarmak.” dedi.

Alkole ÖTV zammı! Bir bira grubu daha zamlandı

Artan ÖTV oranlarıyla birlikte bira ve rakı grubuna bir zam daha geldi. Zamlı fiyatlar listelendi.

Mehmet Şimşek TÜİK’in enflasyonunu değerlendirdi: Vatandaşlarımız müsterih olsun

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜİK’in açıkladığı haziran enflasyonunu değerlendirdi. Şimşek, “Vatandaşlarımız müsterih olsun, gıda ve dayanıklı tüketimden eğitime, ulaştırmadan birçok sektöre kadar enflasyonda belirgin yavaşlama başladı, bu eğilim sürecek” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin bir dönem en büyük inşaat şirketlerindendi: İflas etti

Bir dönem Türkiye’nin en önemli inşaat şirketlerinden biri olan Fi Yapı, 6 yıllık TMSF yönetiminin ardından iflas etti. Teslim edilmeyen yaklaşık 4 bin daire ve dükkan, binlerce vatandaşı mağdur etti.

Yarın sosyal yardımlar ve maaşlar artacak! Yeni zamlı ücret tablosu ortaya çıktı

Temmuz 2025’te yapılacak olan memur maaşı zammı, sosyal destek ödemelerinde de büyük bir artışı beraberinde getirecek. 65 yaş aylığı, engelli maaşı, evde bakım desteği gibi birçok kalem, memur maaş katsayısına bağlı olarak yükselecek ve milyonlarca vatandaşı doğrudan etkileyecek. Peki, bu artışlar ne kadar olacak? İşte detaylar…